Gustul leguminoaselor


Vă invităm să vă înregistrați pentru a sărbători împreună ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LEGUMINOASELOR, savurând și explorând „gustul leguminoaselor”.
Cu ocazia Zilei internaționale a leguminoaselor, luni, 10 februarie, și a celor două zile imediat anterioare, 8 și 9 februarie 2025, vă invităm să împărtășiți cu noi și pe rețelele de socializare modul în care veți sărbători acest important eveniment mondial, spunându-ne de ce este important pentru dumneavoastră să prețuiți și să celebrați leguminoasele și diversitatea lor extraordinară.
Toți cetățenii, asociațiile, școlile, autoritățile locale și restauratorii sunt invitați să împărtășească modul în care vor contribui la sărbătorirea Zilei internaționale a leguminoaselor și să participe la concursul nostru! Toate propunerile, inițiativele și ideile de celebrare a leguminoaselor vor fi publicate pe site-ul nostru și distribuite pe rețelele sociale ale INCREASE.

.


Cum să participați:


Leguminoasele, cultivate pe teritoriul nostru în numeroase specii și soiuri, reprezintă o bază foarte importantă pentru o dietă echilibrată și sănătoasă. Acestea sunt o sursă importantă de proteine vegetale și micronutrienți, cu un impact redus asupra mediului.
Fasolea, în special, datorită eficienței apei și capacității sale de fixare a azotului în sol, este deosebit de avantajoasă în faza de cultivare, fiind un aliat excelent în regenerarea și menținerea unui sol sănătos. Într-adevăr, să nu uităm că un sol fertil este ingredientul indispensabil pentru producerea alimentelor care ne hrănesc

Acesta este motivul pentru care sloganul ales de FAO pentru acest an este:
#Pulses: bringing diversity to agrifood systems
#Love pulses for a healthy diet and planet

Leguminoasele fac parte integrantă din alimentația noastră tradițională: fasolea, năutul, lintea, fasolea, mazărea, lupinul și năutul sunt prezente în bucătăriile locale din toate regiunile. Sunt un aliment ușor și durabil în natura sa de semințe uscate și, datorită diversității genetice pe care o păstrează și astăzi, s-au dezvoltat soiuri capabile să se adapteze cultivării în diferite microclimate

I legumi sono parte integrante della nostra dieta tradizionale: fagioli, ceci, lenticchie, fave, piselli, lupini e cicerchie sono presenti nelle cucine locali di tutte le regioni italiane. Sono un alimento di facile e lunga conservazione nella sua natura di seme essiccato e grazie alla diversità genetica che conserva ancora oggi, si sono sviluppate varietà capaci di adattarsi alla coltivazione in diversi microclimi.